THE APPEAL OF HISTORY - THE CHARME OF NATURE - THE ART OF HOSPITALITY

EXTERIOR

the gate
the gate
press to zoom
the front of the villa
the front of the villa
press to zoom
from the hill overlooking the villa
from the hill overlooking the villa
press to zoom
the grass lawns in front of the vill
the grass lawns in front of the vill
press to zoom
sign
sign
press to zoom
foggy day
foggy day
press to zoom
the fountain
the fountain
press to zoom
the flower beds
the flower beds
press to zoom
the central fountain
the central fountain
press to zoom

INTERIOR

the dining hall with the gallery
the dining hall with the gallery
press to zoom
the private chapel
the private chapel
press to zoom
the historic kitchen
the historic kitchen
press to zoom
the gallery
the gallery
press to zoom
the hall
the hall
press to zoom
the stairs
the stairs
press to zoom
the fireplace in the hall
the fireplace in the hall
press to zoom
the stairs
the stairs
press to zoom
drawing room
drawing room
press to zoom

The Villa di Bivigliano is an austere and imposing building built in the style of Bernardo Buontalenti. The current villa was built on the remains of an ancient castle belonging to the Cattanei di Cercina family and was restored by the Ginori family at the end of the 16th century.

At the front of the villa is a large grass lawn flanked by cypress trees, with a charming chapel to the left dedicated to the Virgin Mary of the Snow. The sombre and elegant facade at the front of the building is made up of five main sections, dominated by the imposing balconied entrance at the centre. This gives the villa a very 17th century feel, as does the French window at the centre of the rear facade with its shell decoration overlooking the Italian Renaissance garden.

The main doorway leads into the large, high ceilinged dining hall with a gallery running around the upper level which provides access to the upstairs rooms. From the dining hall, various doorways lead to the Italian Renaissance garden with its impressive central fountain and four surrounding flower beds. Beyond the garden and on a lower terrace is the orchard, which leads down another level to the panoramic terrace which enjoys incredible views over the surrounding landscape of hills, woodland and distant mountains.

The park, which is made up of sequoias, firs, cypresses, pines, oaks and cedars, is arranged around a wide, straight, central path that leads from a stone gateway down to a round hedge in a small clearing which hides the remains of an old fountain. Following on from here, the land rises to a spectacular rustic stone grotto complete with fountain and balconied terrace which is accessible via a spiral staircase inside the grotto. The park was developed and enlarged in the mid 1800s by the Pozzolini family with the addition of many exotic plants.